La Tangueria

puro tango argentino since 1996

Background voor de tango

rosas

Oliver Koch (Duitsland) kreeg een opleiding als dansdocent en podiumdanser in Hamburg en aan de Rotterdamse Dansacademie. Hij begon zijn carrière als hedendaags danser bij Rosas, het bekende gezelschap van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, waar hij danste in de voorstellingen Erts, Just Before, Achterland, Drumming, In Real Time en anderen. Oliver danste ook met andere companies zoals Michèle Anne De Mey en Feria Musica (circus). Hij had een hoofdrol in de dansfilms Les Noces en Love Sonnets (Thierry De Mey). In 1993 ontdekte Oliver de Argentijnse tango. Het was een openbaring en tango kreeg meteen een belangrijke plaats in zijn leven en danscarrière. Gedurende vele jaren combineerde Oliver zijn werk als modern danser met zijn passie om de tango te dansen en te onderwijzen. Aan het einde van 2001 verliet hij Rosas om zich volledig te wijden aan zijn carrière in de tango.

Marisa van Andel groeide op in een Nederlands gezin in Noord-Italië. Van jongsaf volgde ze regelmatig ballet en danslessen in vele disciplines. Toch verkoos ze een universitaire opleiding en verhuisde ze naar Brussel om er Journalistiek en Europese studies te studeren. Van 1993 tot 1998 was ze werkzaam voor het MEDIA programma van de Europese Unie. In die periode ontdekte Marisa ook de tango scene, waar ze haar partner Oliver Koch ontmoette. In 1998 werd ze de Communicatie en press officer bij het dansgezelschap Rosas. Na de kantooruren werkte ze echter ook als tango danseres en lerares. Eind 2001 verliet ze Rosas om zich volledig te wijden aan tango.

Tango achtergrond en vorming

Marisa & Oliver werden (dans)partners in 1996. Ze zijn opgeleid door enkele van de grote tango maestro’s zoals Pepito Avellaneda, Eduardo Arquimbau, Mingo Pugliese… maar ook door jongere koppels (de grootste bron van inspiratie waren Javier & Geraldine, Natalia & Gabriel, Gustavo Naveira & Giselle Anne, Corina & Julio, Los Totis…) Om te blijven groeien en hun techniek en dansstijl te verbeteren zijn Oliver & Marisa vaak naar Argentinië gereisd, waar ze met de beste leraren en milongueros hebben gewerkt.

La Tangueria

Bij de start van hun carrière in de tango hebben Marisa & Oliver Al compás del corazón (titel van een beroemde tango met de betekenis Op de maat van het hart) opgericht: een vzw met als doel de ontwikkeling, de promotie en het onderwijzen van de tango in België. Sinds 2006 hebben ze hun eigen permanente locatie La Tangueria, dicht bij het centrum van Brussel, waar ze lesgeven, milonga’s organiseren, de Brussels Tango Marathon en workshops van het Brussels Tango Festival huisvesten, (feest)zalen verhuren, een collectie kleding en schoenen aanbieden…

De dansstijl

10003482_10203383934419282_2141726350_n

Tijdens hun 20 jaar als tangokoppel, hebben Marisa & Oliver hun eigen persoonlijke dansstijl ontwikkeld. In tegenstelling tot vele professionals die resoluut kiezen voor de ene of andere specifieke vorm van de tango, vinden Marisa & Oliver hun kracht in de fusie van verschillende stijlen en technieken. Hun dans bewijst het succes van de samenvloeiing van genres; ze combineren de innige omhelzing van de tango de salón met de ritmische speelsheid van de estilo milonguero; de creativiteit en de technische vaardigheden van figuren uit de tango fantasía met de poëzie en muzikaliteit van een aantal neo tango elementen. Hun tango verwezenlijkt de fusie en de connectie die tot stand komen tussen 2 individuen wanneer de tangomelodieën tot een pure improvisatiedans leiden en vele uitdagingen en verrassingen ontketenen.

De pedagogie

Marisa & Olivers pedagogie richt zich enerzijds op de techniek van de tango bewegingen, en anderzijds op de improvisatie tools. De belangrijkste kwaliteit van hun educatieve aanpak ligt in de constante analyse van de karakteristieken van de verschillende tangostijlen. Om hun doel te illustreren maken ze gebruik van traditionele of originele figuren, maar de nadruk ligt altijd op de essentie van de tango: de connectie in de abrazo, de technieken en tools van leiden en volgen, de dynamiek en elegantie van de bewegingen van de dame, het bewustzijn van de individuele en gemeenschappelijke as… maar ook aspecten zoals harmonie, vloeiendheid, synchronisatie en interpretatie van de muziek komen steeds aan bod.

Deze unieke pedagogische kwaliteiten hebben een aantal grote professionele internationale dans- en circusscholen – zoals PARTS, ESAC, en SEAD – ertoe aangezet om Marisa & Oliver uit te nodigen om workshops te komen geven om hun studenten de technieken van het samen dansen en de improvisatie tools aan te leren.

De tango carrière

Sinds 1996 geven Oliver & Marisa optredens en lessen in heel België en Nederland, maar ook in Italië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, Turkije en Buenos Aires

Zij werden als artiesten uitgenodigd op diverse internationale tango festivals in Brussel, Dusseldorf, Eindhoven, Maastricht, Bologna, Ferrara, Firenze, Hasselt, Roma, Cordes, Rijsel, Umea, Washington DC.

Ze dansten in shows en op festivals onder begeleiding van beroemde orkesten zoals as Los Reyes del TangoColor TangoSolo TangoRoulotte TangoSilencioSilbandoEnsemble HyperionQuinteto ZárateOtraJuan José MosaliniTango 02, Quinteto Quilombo, Tango Dorado, Tango al Sur, Dirk Van Esbroek, Veritango, Alfredo Marcucci…

Ze creëerden, choreografeerden en dansten in succesvolle shows: Ensueños de tangoOrfeus en de Hellehond van de HadesMotivo de tangoBailámeEstrellas del Sur et Azen. Zij werden eveneens gerecruteerd als tango choreografen om bij te dragen aan een aantal vooraanstaande theater-, dans- en circusproducties. Zo werkten ze samen met gerenommeerde kunstenaars onder wie Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Fabre, Sidi Larbi Cherkaoui, Frank GroothofDimitri Leue, Hubert Damen, Feria Musica, Ensemble Leporello

Ze maakten een choreografie voor de  Britse remake van de beroemde Vlaamse serie Professor T, ze verschenen in verschillende TV programma’s (Let’s Dance, Witse, Sterren op de Dansvloer), video clips (Deze Tango van Michael Lanzo, Een laatste Nacht van Duende Doble) en reclamespotjes (Telenet, Confederation Cup).

Onder Marisa & Oliver’s leerlingen zijn er vele beroemdheden: Angelo Dello SpedaleBas TeekenBen MillerChris ThysDimitri LeueDirk OpstaeleEvgenia BrendesFrancesca VanthielenJaco Van DormaelJuliet AubreyKrista BrackeLotte Pinoy,  Lucas VandervostLukas De WolfMarc Van SteenkisteNico SturmPaul RaesPhilippe De CoenRobert Van de WalleSandrine LarocheSidi Larbi Cherkaoui

Marisa & Oliver in de media

Vragen?

Heb je nog vragen of speciale verzoeken, stuur een mail naar info@tangueria.be of bel naar +32 (0) 479 22 86 98.

contact

correspondentie

A. & M. Hellinckxstraat 64
B-1083 Brussel
+32 (0) 479 22 86 98
info@tangueria.be

danszaal

La Tangueria
Jetsesteenweg 239
B-1080 Brussel
Metro Simonis
kaart

blijf in contact